Puiset laatikot ovat tulossa varsin suosittuja Salisbury, ja jos kuljemme ympäri kaupunkia katsellen ylöspäin, voimme pian bongata vielä enemmän.

Tämä kaikki johtuu Salisburyn ja Wilton Swiftin järjestöstä, joka on pyrkinyt luomaan ihmisen tekemiä pesiä vastapainoksi swiftien vähenevälle määrälle Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Daniel Kronenbergin sekä Jon ja Camilla Barlowin vuonna 2017 perustama ryhmä on asentanut yli 300 pesälaatikkoa, ja se on työskennellyt Wiltshire Councilin kanssa tarjotakseen pesälaatikoita vuokralaisille ja kouluille.

Paikalla on myös vapaaehtoisten joukko, joka auttaa kartoituksissa ja pesälaatikon asennuksissa.

Daniel, joka työskentelee hypnoterapeuttina, sanoi: ”päätavoitteemme on edistää yleisön tietoisuutta swiftien ahdingosta.

”He haluavat asua vierellämme rakennuksissamme, ja niinpä me pystytämme pikalaatikoita tai lisäämme ripeitä tiiliä taloihin, yrityksiin ja kouluihin.”

Nämä uhanalaiset linnut on asetettu Britannian kriittiselle punaiselle listalle niiden vähenevän määrän vuoksi.

Laskun taustalla on pesimätilojen puute.

RSPB: n mukaan punainen lista on korkein suojeluprioriteetti, sillä lajit tarvitsevat kiireellisiä toimia. Britannia on menettänyt jo 58 prosenttia Swiftin väestöstä viimeisen 25 vuoden aikana.

Tässä Salisburyn asukkaat voivat auttaa-lisäämällä nopeasti tiiliä tai laatikoita koteihinsa.

”Uusiin taloihin voidaan asentaa nopeita tiiliä, mutta ne voivat olla myös retroja”, lisäsi Daniel.

Kiitäjät muuttavat Britanniaan pesimään talvehtimisen jälkeen Afrikassa. Ne saapuvat tyypillisesti huhtikuun viimeisellä viikolla tai toukokuun alussa ja tukeutuvat ihmisen rakenteisiin.

Ne yrittävät pesiä talojen räystäissä tai löytää koloja rakennuksista ja palata samaan paikkaan joka vuosi.

Kun reiät tai raot ovat tukossa, Kiitäjät käyttävät aikaa yrittäessään päästä niihin. Tämä tarkoittaa, että ne eivät saa lisääntyä sinä vuonna.

Pesimäaikaan Kiitäjät ovat melko huomaamattomia. Itse asiassa ne ovat hyviä naapureita ja metsästäessään saattavat kerätä tuhansia hyönteisiä kurkun takaosaan.

Vuodesta 2017 lähtien järjestö on johtanut yli 20 kävelyä ja keskustelua Salisburyssa, Wiltonissa ja Downtonissa ja rohkaisee paikallisia viranomaisia, arkkitehteja ja rakennuttajia miettimään swiftsin tarpeita, kun se käsittelee suunnittelusovelluksia.

Leave a comment