Syksyn alkaessa, vuoden paras kausi monille, alkaa yksi luonnon tapahtumista, jotka useimmat täyttävät meidät odotuksilla: että puiden lehdet vaihtavat väriä.

Ei vain lämpötilat taipumus kohti alhainen ja vuosi on menossa kohti sen loppua, aloittaa taika joulukuun kausi, mutta myös tämä luonnollinen spektaakkeli lisää paljon viehätys kauden. Miksi lehdet sitten vaihtavat väriä?

Miksi lehdet vaihtavat väriä?
Lehtien väri muuttuu, koska klorofylli, joka antaa niille vihreän sävyn, vähenee auringonvalon vähentyessä. Klorofylli on vastuussa kasvien yhteyttämisestä, joka on prosessi, jolla ne muuttavat auringonvaloa ravinnoksi. Miljoonat klorofyllisolut kyllästävät kasvien ja puiden lehdet, minkä vuoksi ne näyttävät vihreiltä silmissämme.

Lehdissä ei kuitenkaan ole vain klorofylliä: niissä on myös beetakaroteenia (oranssi), antosyaania (punainen) ja flavonolia (keltainen). Klorofyllin tuotanto vähenee auringonvalon vähentyessä, kun päivät lyhenevät ja yöt pitenevät. Tällaisessa tilanteessa voimme nähdä kasvien muut kemikaalit ja niiden värit. Se merkitsee sitä, että ilman klorofylliä näkisimme ympäri vuoden puiden lehdet samanvärisinä kuin syksylläkin.

Miksi lehdet putoavat puista?
Puiden lehdet putoavat suojautuakseen ja selviytyäkseen talven matalista lämpötiloista. Jos ne eivät pudottaisi lehtiään, ne paleltuisivat, mikä vahingoittaisi ja voisi tappaa ne. Sen vuoksi puut sulkevat kauden edetessä kaikki kanavat lehdiltä ja niiltä suojellakseen oksiaan. Ilman enemmän vettä ja ravinteita lehdet kuihtuvat, heikkenevät varreltaan ja putoavat pois. Jo maassa ne maatuvat ja toimivat saman puun kompostina. Mikään ei mene hukkaan!

Leave a comment