Natronjärven koostumus on ainutlaatuinen, koska sen vedet ovat stratovolcano Ol Doinyo Lengain vulkaanisen tuhkan viimeinen pysähdyspaikka.

Tappava järvi, joka muuttaa Eläimet suolapatsaiksi. Se vaikuttaa fantastisen ja synkän tarinan juonelta, mutta niin käy Natronjärvellä Pohjois-Tansaniassa Afrikassa.

Pohjois-Tansaniassa on Natronjärvi, joka sijaitsee hyvin lähellä Kenian rajaa. Pinta-alaltaan 1 040 km2 se näyttää ensi silmäyksellä tyyneltä vesimassalta antamatta aiemmin uhkaavia varoituksia sen vaarallisuudesta, erityisesti eläinlajeille, jotka uskaltavat lähestyä ja jotka eivät tunne sen erikoisia kemiallisia ominaisuuksia. Äskettäin valokuvaaja Nick Brandt kuvasi tämän järven ja näytti aavemaisia kuvia monista eläimistä, jotka kuolivat lähellä sen rantoja kuin ne olisivat kivettyneet. Brandt päätti asettaa ruumiit asemiin kuin ne olisivat elossa ja ottaa tilannekuvat, kuten näet muutaman rivin alla.

Jos maan päällä on maisema, joka herättää antautumisen tunteen sen herättämää vapauden tunnetta kuvaavien sanojen puutteessa, se on hautavajoama. Maan syviä alueita paljastaneen suuren murtuman vuoksi se repii Afrikkaa kahtia, ja sen odotetaan jakautuvan tulevaisuudessa kahtia. Mutta sen lisäksi, että hautavajoamassa on vaikuttavia maisemia, jotka kertovat planeettamme dynamiikasta, siellä sijaitsee yksi salaperäisimmistä järvistä. Natronjärvi on lähes karu paikka, vain harvat lajit uskaltavat navigoida sillä se pystyy muuttamaan suolapatsaiksi kaiken, mikä haastaa sen luontoa. Se on yhtä kaunis kuin turmiollinen.

Natronjärvi sijaitsee Tansanian sydämessä, jossa se ylittää Afrikan hautavajoaman. Se elää kaukana suurista populaatioista, ja sen ekosysteemi rajoittuu muutamaan lajiin, jotka ovat kehittäneet taitoja sen vaarallisuuden voittamiseksi. Se on yksi hämmästyttävimmistä paikoista, jotka ovat olemassa samaan aikaan outoa. Syy on hyvin yksinkertainen, kaikki, joka pääsee liian lähelle vesiään, päätyy kiveksi.

Natronjärvellä on ainutlaatuinen koostumus maailmassa
Järven koostumus on ainutlaatuinen, koska sen vedet ovat stratovolcano Ol Doinyo Lengain vulkaanisen tuhkan viimeinen pysähdyspaikka. Tulivuori tunnetaan siitä, että tephra ja lavas julkaisevat levyjä, joissa on ainutlaatuisia karbonaattikoostumuksia maailmassa. Sen lisäksi, että vesistön lämpötila ylittää 60°C ja sen emäksinen PH on 9-10, 5, Kaikki nämä ominaisuudet tekevät Natronjärvestä yhden maailman vaarallisimmista.

Se on niin vaarallista, että kaikki elävät olennot, joilla ei ole edellytyksiä kestää näitä ominaisuuksia, kuolevat välittömästi ja päätyvät suolapatsaaksi. Veden koostumuksessa olevat karbonaatit kivettävät eläviä organismeja, mutta juuri kohonnut lämpötila ja emäksinen pH aiheuttavat sen, että se on karu paikka. Vain punalevät ja alkolapia tilapia uskaltavat viedä Natronjärven kotiin.

Kääpiöflamingot ovat ainoa lintu, joka lähestyy vapaaehtoisesti veden pinnalle muodostunutta hiilihappopeiliä. Suurilla huipuillaan ne suodattavat vettä ja käyttävät ravinnokseen punertavia leviä, joille ne muuten ovat velkaa vaaleanpunaisen värinsä. Näiden lajien ulkopuolella ekosysteemi on melko suppea ja päinvastoin, mikä tahansa eliö, joka vahingossa pääsee liian lähelle, päätyy kalkkeutumaan ja sinnittelee suolapatsaiden muodossa.

Leave a comment